GYNOBS FYSIOTERAPI

BEHANDLING AF PROBLEMATIKKER I UNDERLIVET

Undersøgelse og behandling af underlivsproblematikker hos GynObs fysioterapeut.

GYNOBS FYSIOTERAPI

BEHANDLING AF PROBLEMATIKKER I UNDERLIVET

Undersøgelse og behandling af underlivsproblematikker hos GynObs fysioterapeut.

Om GynObs fysioterapi

Vi tilbyder hos Aarhus Fysioterapi undersøgelse og behandling af underlivsproblematikker hos UroGynObs fysioterapeut.

Urologi: læren om sygdomme i urinvejene og mandens kønsorganer
Gynækologi: læren om sygdomme i de kvindelige kønsorganer
Obstetrik: Graviditet og fødsel samt problemer relateret hertil

Problematikker en GynObs fysioterapeut hjælper med:

Undersøgelse og behandling af Inkontinens

Mange mennesker lever med forskellige grader af inkontinens, uanset om det er urininkontinens, afføringsinkontinens eller en kombination af begge. Hos kvinder forekommer inkontinensproblemer ofte under graviditet, kort tid efter fødslen og efter overgangsalderen.

Inkontinens opdeles i forskellige typer baseret på de symptomer, du oplever, hvor de mest almindelige er stressinkontinens og urgeinkontinens.

Stressinkontinens:
Lækage af urin eller afføring under aktiviteter som løb, hop, nysen eller hosten. Denne type inkontinens skyldes normalt svækkelse og svaghed i bækkenbundens muskler.

Urgeinkontinens:
Pludselige og stærke trang til at lade vandet på grund af en overaktiv blære. Dette problem er ofte forbundet med neurologiske tilstande som diabetes og multipel sklerose. Det kan også skyldes ændringer i bækkenbundsmuskulaturen som følge af strålebehandling, overvægt, bækkenorganprolaps, overgangsalder eller forstoppelse. Derudover kan urgeinkontinens skyldes dårlige toiletrutiner, såsom at holde sig eller gå på toilettet unødigt, selv når der ikke er trang. Samtidig kan indtagelse af store mængder væske i løbet af dagen medføre urgency-symptomer.

Det er vigtigt at søge hjælp, hvis du oplever svært ved at kontrollere urin eller afføring. Det er ikke en udfordring, du bør håndtere alene, og det er ikke en naturlig del af aldring. I stedet er det en tilstand, som vi kan hjælpe dig med at tackle.

Vurdering og behandling af inkontinens hos Aarhus Baby Univers:
Vurderingen inkluderer en grundig samtale om dine udfordringer og symptomer, hvor vi identificerer den type inkontinens, du lider af. Ud over samtalen kan vi bede dig om at føre en dagbog over væskeindtag og vandladning, hvilket giver os et bedre billede af dine symptomer over nogle dage.

Herefter udfører vi en fysisk undersøgelse, hvor vi vurderer din bækkenbundsmuskulaturs funktion, muskelstyrke, udholdenhed og koordination.

Baseret på vurderingen udarbejder vi en plan for at lindre dine symptomer. Normalt vil der gå 2 til 4 uger mellem dine besøg hos os for at give dig tid til at arbejde med de øvelser, du har fået med.

Smerter i underlivet

Smerter i underlivet kan opstå af forskellige årsager og på forskellige tidspunkter. Disse smerter kan være enten akutte, kroniske eller cykliske. Det anslås, at op mod 300.000 kvinder årligt konsulterer deres praktiserende læge på grund af underlivssmerter. Så hvis du lider af smerter i underlivet, er du ikke alene.

Smerten kan variere i placering og kan være svær at forklare. Den kan sidde dybt i skeden, og du kan muligvis opleve smerte under eller efter samleje. Smerten kan stråle ud mod hofterne, symfysen, bækkenleddet, lænden og inderlåret.

Akutte smerter opstår ofte som følge af urinvejsinfektioner, betændelse i underlivet, blindtarmsbetændelse eller spontan abort.

Kroniske smerter skyldes ofte muskelspændinger i bækkenbunden eller de store hoftebøjer, kaldet psoas, som strækker sig fra lændehvirvlerne ned over indersiden af bækkenet og ned til lårbenet. Kroniske smerter kan også skyldes tilstande som endometriose, langvarig forstoppelse og brug af spiral.

Cykliske smerter opstår ofte i forbindelse med din menstruationscyklus på grund af bevægelser i dine underlivsorganer. Disse smerter skyldes tilstande som endometriose, muskelspændinger, muskelknuder, stramt bindevæv, arvæv og sammenvoksninger i underlivet efter infektioner eller operationer.

En af de mest almindelige årsager til underlivssmerter er spændte og overaktive bækkenbundsmuskler. Dette kan opstå, når du er under stress, og kroppen spænder op som en forsvarsmekanisme. Det kan også medføre smerter andre steder i kroppen, som f.eks. i ryggen, nakken og skuldrene. Kroppen forsøger at beskytte sig ved at spænde op, hvilket ofte påvirker bækkenbunden.

Vi er her for at hjælpe dig med dine smerter. Hvis du oplever smerter i underlivet, er det vigtigt at søge hjælp, da du ikke behøver at bære rundt på disse smerter. Vi kan hjælpe dig med at lindre dem. For at give dig den bedste behandling, foretager vi en grundig fysisk undersøgelse af din bækkenbund og underliv samt en detaljeret samtale, hvor vi klarlægger dine symptomer. Baseret på samtalen og den fysiske undersøgelse udarbejder vi en plan for at lindre dine smerter.

Nedsynkning af underlivsorganer

Mange kvinder oplever en fornemmelse af tyngde i underlivet, som skyldes, at organerne i underlivet nedsynker sig, hvilket også kaldes underlivsprolaps.

Nedsynkningen af underlivets organer klassificeres i forskellige sværhedsgrader (fra 2-4) og vurderes klinisk ved en gynækologisk undersøgelse.

Nedsynkning af underlivets organer opstår på grund af svækkelse af muskel- og bindevævet, som normalt støtter de indre organer i underlivet. Ofte ses denne nedsynkning efter vaginal fødsel eller hos kvinder med faldende østrogen-niveauer i kroppen. Op til 50 % af kvinder oplever en vis grad af nedsynkning af underlivet, men kun omkring 3-6 % oplever kliniske symptomer på nedsynkning.

Udover fødsler, som udgør en betydelig risikofaktor for underlivsprolaps, kan forstoppelse og tendensen til at presse kraftigt under toiletbesøg også være faktorer, der øger risikoen for udviklingen af denne tilstand.

Læs mere på sundhed.dk her

Graviditetssmerter - Lænd og bækken

Mange gravide kvinder oplever smerter i lænden og bækkenet under deres graviditet, og nogle fortsætter med at opleve disse smerter efter fødslen.

Tidligere blev smerter i bækkenet i forbindelse med graviditet kaldt bækkenløsning. Dette begreb forsøger vi at undgå, da det kan skabe unødvendig bekymring om, at bækkenet er ved at adskille sig.

Tidligere mente man, at hormonet relaxin, der frigives under graviditet, var årsagen til bækkensmerter. Dog har undersøgelser, der måler relaxinniveauet hos gravide, vist, at der ikke er en sammenhæng mellem høje niveauer af relaxin og bækkensmerter. Alle gravide kvinder udskiller relaxin, da det er en naturlig proces, hvor bækkenets ledstrukturer, ledbånd, sener og bindevæv løsnes forberedelse til fødslen. Bækkenet skal derfor naturligt give efter.

I dag foretrækker vi at bruge betegnelsen “graviditetsrelaterede smerter i lænden og/eller bækkenet” i stedet for bækkenløsning.

Op til 50 % af gravide kvinder oplever smerter, der spænder fra lette til svære i lænden og bækkenet under deres graviditet. Den bedste behandling for disse smerter omfatter træning med fokus på ryggen, lænden, bækkenet og ballerne, samt manuel behandling med henblik på at lindre muskelspændinger og sikre smidige muskler omkring bækkenet.

Behandling af lændesmerter og bækkensmerter hos Aarhus Baby Univers
Hvis du oplever smerter i lænden og/eller bækkenet under din graviditet, er du velkommen til at kontakte os. Vi kan sammen finde en løsning på dine smerter.

Hvis du ikke oplever smerter under din graviditet, anbefales det at fortsætte med den træning, du allerede udfører. Hvis du er i tvivl om, hvilken træning der er passende under graviditeten, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi kan give dig råd og vejledning vedrørende relevant træning. Derudover tilbyder vi også graviditetsforløb på lukkede hold med fokus på den enkelte gravide.

Efterfødselstjek

Når du har født, skal kroppen hele og hjælpes tilbage til en tilstand den havde før, du var gravid. Det er vigtigt at lytte til sin krop og gradvist gå i gang med vante aktiviteter. Det først du skal gå i gang med er  at aktivere din bækkenbund.

Med tiden kan du genoptage din normale træning. Vi anbefaler, at du starter på et af vores efterfødselshold, hvor du bliver vejledt til at gradvist at få kroppen i gang. Se holdoversigten her

Hvis du døjer med smerter i bækkenet eller har problemer med at få kontakt til din bækkenbund, bør du få et efterfødselstjek.

Vores efterfødselstjek indeholder:

  • Et tjek af din mor-krop
  • Gennem en samtale finde vi ud hvad der fylder mest for dig
  • Fysisk undersøgelse af ryggen og bækkenet (og måske skulder og nakke)
  • Undersøgelse af delte mavemuskler, rectus diastase
  • Undersøgelse af bækkenbunden, herunder bristning, nedsynkning, knibeteknik samt knibestyrke
  • Sammen laver vi en plan for, hvordan du bedst muligt kan arbejde med din krop og få den tilbage i den form, du ønsker.

Med efterfødselstjekket lægges der op til en enkelt undersøgelsesgang. Hvis du har brug for mere vejledning eller en senere opfølgning er det altid være en god ide.

Styrke bækkenbunden

Det er vigtigt at forstå bækkenbunden, da den har en stabiliserende funktion for organerne i underlivet. Bækkenbunden udgør en slags bund for vores indre organer og er under konstant påvirkning, især når vi bevæger os. Kvinder, der er gravide og føder vaginalt, udsætter bækkenbunden for yderligere belastning.

Bækkenbunden skal være både stærk og smidig for at kunne håndtere de opgaver, den stilles over for. Den er placeret inde i bækkenringen og består af flere lag muskler, som samlet set ikke er mere end 1 centimeter tykke. På trods af sin beskedne størrelse spiller bækkenbunden en afgørende rolle. Den fungerer som støtte og lukning omkring urinrøret.

Da bækkenbunden er placeret indvendigt, kan det være vanskeligt for mange at afgøre, om de aktiverer den korrekt, og mange begår fejlen ved at spænde for meget op, hvilket fører til aktivering af balder og lår. For at udføre en korrekt og effektiv aktivering af bækkenbunden i dagligdagen skal man kun bruge omkring 30-40% af sin maksimale knibekraft.

Bækkenbunden arbejder i tæt samspil med vores åndedrætsmuskel, diafragma. Diafragma er en kuppelformet muskel, som løber langs indersiden af den nederste ribbenskant. Når vi indånder, presser diafragma kuppelen ned mod maven og skubber bugholdet ned mod bækkenbunden. Bækkenbunden skal have evnen til at give efter og skabe plads. Ved udåndingen hæver diafragma kuppelen sig igen, og muskler presser ned i bughulen, og bækkenbunden hæver sig op igen. Ved at forstå denne samhørighed mellem åndedrætsbevægelser og bækkenbunden kan denne viden anvendes til træning af bækkenbunden, herunder kontakt, forståelse og ikke mindst styrkeøvelser.

Få hjælp til at styrke din bækkenbund
Hvis du har svært ved at knibe eller er usikker på, om du gør det korrekt, så tøv ikke med at kontakte os. Vi kan hjælpe dig med at forstå din bækkenbund og give dig vejledning, så du kan udføre knibekorrekt.

Husk, at alle knib er vigtige, og det er afgørende at træne og opretholde en god forbindelse til din bækkenbund gennem hele livet.

Priser og tilskud

1. behandling: 645 kroner

Alm. behandling: 450 kroner

Tilskud Sygesikring “danmark”
133,00 kroner (første behandling)
88 kroner (alm. behandling)

Vores hold