Graviditetens 40 magiske uger
Kom med på graviditetens magiske 40 uger. Vi guider dig uge-for-uge gennem, hvad der sker i den gravides krop, og hvordan den lille baby vokser og udvikler sig.
- Skrevet af Karen Becher | Gravidscanner (sonograf), sygeplejerske
Intro
Din graviditet er beregnet til gennemsnitligt at vare 40 uger. Det er så alligevel ikke helt rigtigt. For graviditeten regnes som 40 fulde uger fra din første dag i sidste menstruation.
Det betyder, at du faktisk slet ikke er gravid i de første to uger af graviditetens 40 uger. Men de tæller altså med alligevel 🙂
Forstå graviditetens uger
Din graviditet er beregnet til gennemsnitligt at vare 40 uger.
Men det er så alligevel ikke helt rigtigt. For din graviditet er beregnet til at vare 40 fulde uger fra din første dag i sidste menstruation og med en cyklus på 28 dage, der er den mest normale cyklus.
Er din cyklus fx 29 dage, udregnes din termin til at være 40 fulde uger og 1 dag efter første dag i din sidste menstruation. Årsagen er, at graviditeten i gennemsnit varer 38 uger fra din befrugtningsdag, og befrugtningsdagen skubber sig lidt alt efter ens cyklus.
Det betyder, at du faktisk slet ikke er gravid i de første to uger af graviditetens 40 uger.
Graviditetens første uge kaldes for uge 0, da du endnu ikke har været gravid i én fuld uge. Graviditetens anden uge starter, når du har været gravid i 1 fuld uge og er altså uge 1 + antallet af dage ekstra, du er henne.
Ugerne skal derfor læses som følgende:
Den første uge af graviditeten er uge 0 (Gravid i 0 fulde uger og 0-6 dage)
Den anden uge af graviditeten er uge 1 (Gravid i 1 fuld uge og 0-6 dage)
Den tredje uge af graviditeten er uge 2 (Gravid i 2 fuld uger og 0-6 dage)
Når din læge eller jordemor fortæller dig, at du er gravid i uge 5+2, betyder det, at du har været gravid i 5 fulde uger + 2 dage mere – altså 5 uger og 2 dage fra din første dag i sidste menstruation.
Forvirrende. Men lad dig ikke slå ud, for længere fremme i graviditeten beregnes den forventede terminsdato ved hjælp af ultralyd, og så får I en endelig og gældende terminsdato. Din terminsperiode vil da være fra 3 uger FØR, til 2 uger EFTER denne dato. Hvis du føder indenfor de 5 uger, har du født til tiden.
UGE-FOR-UGE GUIDE
Klik på den uge, du vil læse mere om og lær om fosterets og den gravides udvikling.
Uge 0-1
Uge 2-3
Uge 4
Uge 5
Uge 6
Uge 7
Uge 8
Uge 9
Uge 10
Uge 11
Uge 12
Uge 13
Uge 14
Uge 15
Uge 16
Uge 17
Uge 18
Uge 19
Uge 20
Uge 21
Uge 22
Uge 23
Uge 24
Uge 25
Uge 26
Uge 27
Uge 28
Uge 29
Uge 30
Uge 31
Uge 32
Uge 33
Uge 34
Uge 35
Uge 36
Uge 37
Uge 38
Uge 39
Uge 40 – fødsel
UGE-FOR-UGE GUIDE
Klik på den uge, du vil læse mere om og lær om fosterets og den gravides udvikling.
Uge 0-1
Uge 2-3
Uge 4
Uge 5
Uge 6
Uge 7
Uge 8
Uge 9
Uge 10
Uge 11
Uge 12
Uge 13
Uge 14
Uge 15
Uge 16
Uge 17
Uge 18
Uge 19
Uge 20
Uge 21
Uge 22
Uge 23
Uge 24
Uge 25
Uge 26
Uge 27
Uge 28
Uge 29
Uge 30
Uge 31
Uge 32
Uge 33
Uge 34
Uge 35
Uge 36
Uge 37
Uge 38
Uge 39
Uge 40 – fødsel
41. graviditetsuge til fødsel
Uge 40+0-6
Nu vil et gennemsnitligt stort barn veje 3500 gram, og 95% af alle nyfødte vil længdemæssigt være mellem 46 og 56 cm.
Mor:
Mange oplever, at deres barn bevæger sig mere roligt de sidste dage op mod fødslen. Du bør mærke dit barn lige så mange gange om dagen, som du er vant til, selvom bevægelserne kan føles mere “bløde” og rolige. Hvis du mærker “mindre liv”, bør du kontakt fødegangen, så du evt, kan få vurderet om din moderkage stadig fungere optimalt.
Gravid i uge 41-41+5
Hvis du “går over termin”, vil der være hyppigere kontrol hos din jordemoder for at sikre, at barnet stadig har det godt. Måske er din jordemoder uddannet til at scanne, så hun kan kontrollere barnets vægt, bevægelser, om der er fostervand nok og især om moderkagen stadig fungerer optimalt. Moderkagen er jo et organ, som har en “udløbsdato”, og den kan blive slidt tidligere hos nogen. En flowscanning vil kunne give et entydigt svar på om moderkagen er “fit for fight”, og om barnet har det godt, og bruger sine ressourcer rigtigt i maven.
I Danmark vil du blive tilbudt igangsættelse ved 41+5.
40. graviditetsuge
Uge 39+0-6
Barnet vejer ca. 3300 gram. Vidste du, at en voksen har færre knogler i kroppen, end et ufødt barn? Det er blandt andet fordi, barnets kranie er skabt af flere knogleplader, der under fødslen skal kunne give sig. Efter fødslen begynder de at vokse sammen.
Mor:
På dette tidspunkt (nogen også tidligere end uge 39) vil du måske opleve, at du får mere plads til at trække vejret. Dit barn bevæger sig nemlig længere ned i bækkenet, nu hvor fødslen nærmer sig. Hvis I endnu ikke har fået pakket tasken til at tage med på hospitalet, så er det på tide at få den klar.
39. graviditetsuge
Uge 38+0-6
Barnet vejer nu ca. 3000g og tager ca. 1 g på i timen nu. Den sidste tid i livmoderen handler om de små detaljer som fx negle og den sidste udvikling af lungerne. Barnet bevæger sig nedad i bækkenet og gør klar til snart at holde fødselsdag.
Mor:
De fleste bliver på dette tidspunkt grebet af utålmodighed. Nu er det svært at vent på at få sit barn i armene. Lad dig ikke overmande af trangen til at kaste dig ud i de store redebygger-projekter. Du kan jo i princippet være installeret på en fødestue i morgen, og du får brug for kræfterne her i stedet for. Hvis du føler du har masser af energi, så fyld evt fryseren op med mad, der er let at varme. Det kan vise sig at være en god investering.
Du har på dette tidspunkt helt sikkert fået information om, hvordan du kan vide at fødslen er i gang, og hvornår du skal kontakte fødegangen.
Hvis du kommer i tvivl, er det altid bedre at ringe en gang for meget end en gang for lidt. Ring til fødegangen hvis vandet går, du får blødninger, mindskede fosterbevægelser, regelmæssige veer, mindskede veer og selvfølgelig hvis du er bekymret eller bange.
38. graviditetsuge
Uge 37+0-6
Du er nu i din 5 uger lange “terminsperiode”. Det vil sige, at du “føder til tiden”, hvis du føder indenfor de næste 5 uger. Har du ikke født, når du når til uge 42+0, vil du blive sat i gang. Barnet bruger de sidste uger på at tage på og opbygge et godt fedtlag. På den måde er det nemmere for barnet at regulere temperaturen, både nu i maven og efter fødslen. Barnet “sparer også sammen” i tilfælde af at mælken hos mor først løber til efter et par dage. Det er almindeligt, at et nyfødt barn taber sig (op til 10 %) efter fødslen, men barnet skal være tilbage på fødselsvægten efter ca. en uge.
Mor:
Det er nu, mange gravide oplever trang til “redebygning”.
37. graviditetsuge
Uge 36+0-6
Alle kan nu, med god samvittighed, gå på barsel. Det vil langt hovedparten af gravide også trænge til. Barnet er ca. 45-47 cm langt og vejer omkring 2700 gram nu.
Mor:
Dit livmoder er nu ca. 1000 (T-U-S-I-N-D) gange så stor som inden, du blev gravid!
36. graviditetsuge
Uge 35+0-6
Hvis dit barn ikke er i hovedstilling på dette tidspunkt, vil du sikkert blive tilbudt et
vendingsforsøg. Det kan sagtens lade sig gøre at føde vaginalt, selvom barnet er i underkropsstilling, men det er en mere kompliceret fødsel, og det vil altid indebære en vurdering af barnets størrelse, mængden af fostervand, moderkagens funktion, og om du har født før. Afhængigt at omstændighederne, kan du blive anbefalet at føde ved kejsersnit. Det kan sagtens være en udmærket nødløsning, og du kan være sikker på, at ingen er “ude på” at gøre dig til operations-patient, hvis det ikke er nødvendigt.
Selvom de fleste børn fødes tandløse, er både barnets mælke tænder OG blivende tænder dannet og ligger klar i gummerne. Typisk får barnet sin første tand, i undermunden, når det er ca. 6 måneder gammelt.
Mor:
Du vil sikkert begynde at mærke den øgede tyngde nedad til i bækkenet. Det kan føles rart, at tage presset af denne tyngde ved, at du lægger dig ned, når du føler behov for det.
35. graviditetsuge
Uge 34+0-6
På dette tidspunkt vil 96 % af alle børn ligge i hovedstilling. På grund af den indvendige form af den øverste del af dit bækken, vil barnet typisk ligge med ryggen i enten den ene eller anden side af maven. Hvis du har født før, eller du har mere fostevand end gennemsnittet, er det ikke sikkert, dit barn har lagt sig i hovedstilling endnu.
Fra uge 34+0, vil der ikke blive gjort noget for at standse en evt. fødsel. Barnet behøver
heller ikke længere lungemodnende medicin. De fleste, der fødes nu, vil selv kunne trække vejret. Der er nu rigtig, rigtig stor sandsynlighed for, at I får både et levende OG rask barn med hjem.
Mor:
En gravid mave er, for mange, et “card blanche” til at kommentere på din vægt og mavens størrelse. Det er ikke ualmindeligt, at du som gravid, skal lægge øre til folks vurderinger af, at din mave har en passende størrelse! Din maves størrelse er dog ingen andres “Business” end din egen.
Prøv at lukke ørene for det og stol på, at din mave har præcis den størrelse og facon, den skal have. Din maves størrelse siger fx ikke noget om, hvorvidt dit barn vokser normalt. Vi er alle forskellige, og derfor er vores gravide kroppe også forskellige. Det er helt i orden at sige fra overfor den type kommentarer, det kan i bedste fald gøre, at afsenderen tænker sig om en anden gang.
Din krop begynder for alvor at gøre sig klar til fødslen nu, og mange vil kunne mærke at leddene i bækkenet løsner sig. Det kan føles ubehageligt og for nogle give smerter. Træning gennem graviditeten kan være med til at mindske disse smerter. Nogle vil også kunne have glæde af et hoftebælte, som kan give en mere stabil fornemmelse i bækkenet. Du kan købe et hoftebælte i Aarhus Baby Scanning, som er af god kvalitet,
og hvis effekt er gennemtestet.
34. graviditetsuge
Uge 33+0-6
Nu går det stærkt med tilvæksten. Barnet vil på dette tidspunkt veje omkring 2 kg. Alle organerne, på nær lunger og respirationscentret, er færdigudviklede. Nerverne omkring barnets mund er meget følsomme, så det efter fødslen kan finde brystvorten (Søgerefleksen). Mens det ligger i maven, træner det sin sutterefleks og brugen af tunge og suttemuskler. Inde i maven kan barnet finde på at sutte på fingre, tæer eller måske navlesnoren, hvis den kommer i nærheden af barnets mund. Det er set at nogle børn fødes med suttemærker på fx hænderne.
Mor:
I takt med at dit barn vokser, vil du opleve, at karakteren af bevægelserne ændrer sig. Der bliver mindre og mindre plads til de store spark, og du vil opleve, at du mere mærker “glidende” eller “rullende” bevægelser. Du skal opleve, at du mærker dit barn bevæge sig “lige så mange gange om dagen” som du er blevet vant til, at det gør. Hvis du mærker “mindre liv”, og du ikke kan få barnet til at bevæge sig ved at drikke noget koldt eller skubbe til barnet, bør du kontakt dit fødested.
33. graviditetsuge
Uge 32+0-6
Dit store, fine barn på nu ca. 43 cm og 1800 gram har masser af kræfter og bruger dem gerne! Du vil kunne mærke kraftige spark nu, når barnet er vågen. Ved en scanning vil du kunne se, at der også er masser af bevægelser, du ikke mærker. Du vil også kunne se barnet drikke og lave vejrtræknings-øvelser. Faktisk kan barnet sparke så hårdt på din blære, at du risikerer at tisse i bukserne… Det kan du bare opfatte som en kærlig påmindelse om, at bækkenbundsøvelser IKKE er opreklamerede.
Barnet får antistoffer fra mor via moderkage, så immunsystemet bliver også udbygget nu.
Husk du kan købe din Empelvic pude her i Aarhus Baby Scanning. Den vil sikre dig en skånsom, men samtidig effektiv bækkenbundstræning.
Mor:
Hvis du er heldig, kan du gå på barsel nu. Mange må dog vente endnu 4 uger. Måske overvejer I at gå til fødselsforberedelse. Det er frivilligt, men for mange vil det kunne
give ro at føle sig godt informeret om fx fødslens faser, hvornår du skal kontakte dit fødested, hvilke muligheder der er for smertelindring under fødslen osv. Nogen vælger at lave en liste med ønsker til fødslen. Det kan være fint at gøre sig overvejelser, om hvad du forestiller dig, du kunne være interesseret i af fx fødestillinger og smertelindring. Prøv dog at give dig selv lov til ikke at lægge dig fast på noget på forhånd. Dine behov kan ændre sig under fødslen, og du vil slippe for oplevelsen af at “det ikke gik som forventet”, hvis du giver dig selv lov til at mærke efter, hvad du har brug for i situationen.
Den 3. og sidste svangrekontrol hos egen læge ligger typisk i uge 32.
32. graviditetsuge
Uge 31+0-6
Nu vejer dit barn ca 1600 g. Barnets sanser udvikles stadig, men barnets ører og høresans er fuldt udviklet nu, og dit barn ligger derinde i maven og lytter med. Det nyfødte barns hørelse er skarp, og barnet kan genkende stemmer og musik, det har hørt i livmoderen. Du kan opleve at barnet puffer igen, hvis du skubber til det. Det er bare SÅ hyggeligt!
Alle sanseindtrykkene er med til at udvikle dit barns hjerne. Ved en scanning kan man fra dette tidspunkt være heldig at opleve at barnet har øjenbevægelser. Det er tegn på at barnet også drømmer.
Pladsen i livmoderen bliver mere trang, og barnet kan begynde at eksperimentere med forskellige stillinger. Nogle børn har allerede fundet sig tilrette med hovedet nedad, andre finder først senere ud af “hvilken vej udgangen er”. Det betyder endnu ikke noget, hvilken vej dit barn vender, først når du når til omkring uge 34, kan vi godt lide at barnet er i hovedstilling.
Mor:
Det kan være du nu begynder rigtigt at føle, at der heller ikke er meget plads tilbage “til dig”. Du mister hurtigt pusten, og din mavesæk kan ikke rumme så meget. Måske oplever du også, at det er ubehageligt at ligge fladt på ryggen. Nogen kan opleve at blive utilpasse – svede, få prikker for øjnene, eller endda besvime. Det er fordi de store vener, der fører blod til hovedet, kan blive klemt af, når du ligger helt stille på ryggen. Lige så snart du vender dig lidt på siden, forsvinder følelsen. Og det sker ikke når du sover, for da bevæger vi os helt automatisk.
31. graviditetsuge
Uge 30+0-6
Lige nu plejer barnet at være ca. 40-42 cm langt og veje omtrent 1500g. Hjernen udvikles og vokser. Den skal blive stor, og for at den skal få plads, så krøller den sig mere og mere sammen og danner sine karakteristiske vindinger og flige. Omkring uge 30 begynder de fleste børn at få hikke, og det kan ofte mærkes flere gange i løbet af dagen. Hikke opstår formentlig, når dit barn laver åndedrætsøvelser.
Du har på nuværende tidspunkt taget 8-12 kilo på under graviditeten, hvilket ernormalt for gennemsnittet.
Din babys hoved udgør 1/4 del af den fulde kropslængde. Dette forhold reduceres efterhånden. Hos en voksen udgør hovedet kun en 1/8 del af den voksnes højde.
30. graviditetsuge
Uge 29+0-6
Væksten er enorm. Barnet måler nu ca. 40 cm. og vejer omkring 1300-1400g. Det er vist med ultralyd, at fostre starter deres fosterbevægelser, når de kun er 7 ½ uge gamle og kun 2,5 cm lange. Fra din baby var omkring 9 uger, har han eller hun haft kraftige bevægelsesudbrud helt op til syv minutter af gangen men almindeligvis bare et par minutter. Inde i livmoderen kan din baby nu med lethed både rulle rundt, sparke, strække sig, dreje hovedet fra side til side, slå ud med armene, bøje fødderne, sutte på tommelfinger, lege med sin tissemand (hvis din baby er en dreng) bevæge sig fra side til side, slå koldbøtter og slå baglæns saltomortaler. Det må være skønt med den motoriske frihed. Og så er det sundt og udviklende for dit barns muskler, led og knogler.
Mor:
Nu mærker du for alvor, at du ikke er alene i din krop. Barnet trykker på dit mellemgulv, lever, mavesæk, tarme og blære. Hvis barnet sparker de samme steder i livmoderen, kan du blive ekstra øm, ligesom når du får blå mærker, bare indvendigt i livmoderen i stedet.
29. graviditetsuge
Uge 28+0-6
Barnet vokser – det er ca. 39 cm langt og vejer over 1 kg, og det vokser, så det knager. Det tager ca. 27 gram på om dagen, hvilket måske ikke lyder af så meget, men det stiller ret høje krav til moderens krop. Men det bliver også en mere intensiv kontakt – med små spark og skub gør det opmærksomt på sig selv. Man ved, at barnet nu har udviklet evnen til at huske.
Det er i 3. trimester, at moderkagen skal stå sin prøve og vise, at den kan “levere varen” i det omfang, din baby har brug for – især fra uge 28 og frem. På de næste 12 uger skal barnet næsten firedobble sin vægt. En gennemsnitsbaby vejer nemlig 3500 gram. Det er nu, den sidste vækststpurt går i gang for alvor. Fra nu af og frem til fødslen vil barnet øge sin vægt med ca. 200 gram om ugen, hvilket er en vægtøgning på ca. 1 gram i timen. Denne vægtstigning fortsætter din baby med at have efter fødslen også.
Ved svangrekontrollerne i sidste tredjedel af graviditeten vurderes barnets vægt. Ved en vægt-og flowscanning kan barnets vægt skønnes med en sikkerhed på +/- 10% og moderkagens funktion kan kontrolleres.
Alle de færdigdannede organer ligger og modner, og lungerne, der er de sidste organer, der endnu ikke helt er færdigdannede, får stadig flere og flere forgreninger og blodkar for hver dag, der går.
Mor:
Barnet vokser, og du kan uden tvivl mærke det i kroppen. Du bliver tungere og sveder sikkert mere, end du plejer. Du kan også blive forpustet af ingenting. Der nu et større behov for ilt flere steder i kroppen: hos barnet, i livmoderen, i nyrerne og i forskellige muskler. Dit hjerte arbejder hårdt og slår hurtigere (for at transportere den større blodmængde rundt), og derfor trækker du vejret lidt hurtigere end normalt.
28. graviditetsuge
Uge 27+0-27+6
Vidste du, at hver gang du har en følelse, udsender din krop stoffer, der gør at din krop kemisk og homonelt afspejler følelsen? På den måde få din baby erfaring med hele det menneskelige følelsesregistret allerede inde i livmoderen. Er du stresset, er der derfor god grund til – både fr dig og din babys skyld. At geare ned og få ro på din situation og din krop – til glæde for din baby i livmoderen.
Din baby måler ca. 35-37 cm. og vejer omkring 1000g. Hjertet slår med 110-150 slag i minuttet. Huden er dækket af fosterfedt for at beskytte huden mod udtørring. Fosterfedtet udgør en super beskyttelse af barnet i dagene efter fødslen. Det haster derfor på ingen måde med at bade det nyfødte barn.
Mor:
Livmoderen tynger mere nu. Tænk over din kropsholdning, at du ikke kommer til at svaje for meget i lænden. Husk at få dig rørt. Prøv fx “STÆRK gravid” træning med Trine i Aarhus fysioterapi, eller med en svømmetur, hvor du føler dig behageligt vægtløs.
27. graviditetsuge
Uge 26+0-6
Din baby ligger i livmoderen og bevæger sig. Nu hvor din baby vejer 800 gram og kan sparke bedre fra, vil du kunne mærke flere af fosterbevægelserne. Din babys hud er stadig tynd, men ikke længere gennemsigtig, og den vokser sig tykkere for hver uge. Huden er med undtagelse af håndflader og fodsåler nu dækket af et tyndt lag hår eller nærmere dun, som kaldes lanugohår. Lanugohårene kommer af din babys hårsække, og de aktiveres med henblik på at producere fosterfedt. Aktiveringen medfører den olieudskillelse, der skal til for at kunne danne fosterfedt, og lanugohårene er en “bivirkning” heraf. Du vil mellem dunene i din babys ansigt, kunne se de fineste små øjenbryn og også din babys hårgrænse begynder at blive tydeligt.
Barnet har styr på, hvad der er opad og nedad. Eftersom balanceorganerne i det indre øre nu er udviklet, så kan det mærke forskellen. Og barnet har rig mulighed for at teste, da det bevæger sig meget med kolbøtter og små saltomortaler. Du behøver ikke være bange for, at det skal blive viklet ind i navlestrengen, for dens proptrækkerlignende udseende gør, at den er temmelig fleksibel. Den består af en tyk, geléagtig substans, som effektivt beskytter de tre blodkar, der transporterer blodet mellem barnet og moderkagen.
De næste uger frem er et super tidspunkt for at få lavet 3D/4D scanning, hvis det er noget du overvejer.
Mor:
Din krop arbejder på højtryk. Dels er vægten steget, og dels har du fået ca. 1 liter ekstra blod, som også skal transporteres rundt i kroppen. Måske er du oppe både to og tre gange i løbet af natten for at tisse, eller måske sover du dårligt, fordi du drømmer meget – f.eks. om
fødslen, hvordan dit barn ser ud, eller om det er sundt og raskt. Er du klar til at gå i seng tidligt på aftenen – så gør det uden dårlig samvittighed.
26. graviditetsuge
Uge 25+0-6
Barnet vejer nu omkring 700g. Sanserne kan stimuleres, f.eks. ved at spille musik, og du vil måske kunne mærke reaktionerne udefra. Du har måske lagt mærke til, at barnet har særlige tidspunkter, hvor det sover og er vågent – det er faktisk nu, at barnet begynder at få en form for døgnrytme.
Hænderne er faktisk helt funktionsdygtige fra og med nu; fingrene har fået negle, og skelettet fortsætter med at blive hårdere.
Vidste du, at din baby i fostertilstanden har et særligt fosterkredsløb, der leder blodet uden om lungerne? Efter fødslen skifter kedsløbet til almindeligt kredsløb ved at åbningen, der er mellem højre og venstre forkammer i hjertet lukker, så blodet går fra hjertet til lungerne, hvor det iltes, før det kommer ud i kroppen.
Mor:
Livmoderen er på størrelse med en fodbold og trykker godt på blæren, så du næsten konstant føler, at du skal tisse. Det er tid til graviditetskontrol hos din praktiserende læge.
25. graviditetsuge
Uge 24+0-6
Nu, mere end halvvejs gennem graviditeten, kan man se, at barnet mere og mere begynder at ligne et nyfødt barn. Det er ca. 31-33 cm langt, vejer ca. 650 gram og har et stort behov for at bevæge sig (indtil videre er der stadig god plads til at sprælle rundt). Øjnene er nu færdigudviklede, og øjenlågene kan åbne sig, og din baby kan ligge og blinke og se med sine små øjne. Barnet kan dog ikke se ret meget, da det er relativt mørkt i livmoderen. Desuden er din babys synsfelt begrænset af at ligge i et lille rum – som livmoderen jo er. Men dit barn kan skelne lys og mørke. Din baby har også fået tydelige negle på fingre og tæer.
Mor:
Du har måske lagt mærke til, at dine bryster har været lidt anderledes det sidste stykke tid, og at blodårerne er blevet tydeligere? Det er fordi mælkekirtlerne er begyndt at modnes. Det er ikke usædvanligt, at der kan lække lidt mælk ud fra brysterne allerede nu. Det er råmælk, eller kolostrum, som det også kaldes. Den gule, lidt fedtede mælk dannes under graviditeten, og den er utroligt næringsrig, så barnet får så meget næring som overhovedet muligt de første måltider. Mængden af mælk påvirkes ikke af, om man har store eller små bryster, eller om de lækker mælk ud under graviditeten eller ej.
Du kan nu mærke barnets bevægelser uden på maven. Hvis du føler dig plaget af væske i kroppen, er det godt at ligge med benene højt, når du har mulighed for det, og lav gerne venepumpeøvelser, hvor du vipper med fødderne for at øge blodcirkulationen i underbenene.
Det kan være en god investering at købe et par gode kompressionsstrømper. Aarhus Baby Scanning forhandler VenoTrain act strømper, som ligner almindelige nylonstrømper, og som kan forebygge vand i benene, spider veins og åreknuder.
24. graviditetsuge
Uge 23+0-6
550 gram og ca. 28-30 cm langt – barnet fortsætter med at vokse i et rasende tempo. Nu har hovedet en diameter på 5-6 cm, og barnets lårben, der bliver til kroppens største knogle, er 4 cm langt. Nu begynder huden at få sit pigment, og barnets lunger fyldes med fostervand fra nu og frem til fødslen. Fostervandet er med til at udvikle barnets lunger, så det kan trække vejret efter fødslen. Barnet er også begyndt at øve sig i at trække vejret med mellemgulvet. Vidste du, at når din baby bevæger sig i livmoderen, er det fordi din baby har det godt derinde? En baby der føler sig truet på ilt eller næring vil nemlig ligge næsten helt stille.
Fra og med nu betragtes fostret som et barn rent juridisk, eftersom det rent medicinsk anses for at være levedygtigt. Det er yderst usædvanligt, at man føder så tidligt som nu i graviditeten, men den juridiske bestemmelse indebærer, at barnet har ret til behandling og dermed, at man prøver på at redde barnet, hvis det skulle fødes nu.
Mor:
Måske oplever du at få hæmorider under din graviditet. Det skyldes, at livmoderen bliver presset ned mod bækkenet, og endetarmens blodkar bliver klemt. Dermed får blodet sværere ved at komme fra bækkenet. Det kan være smertefuldt og bløde – især ved toiletbesøg, så tøv ikke med at kontakte lægen, der kan hjælpe dig under din graviditet.
Du kan under din graviditet træne din bækkenbund med “Empelvic-metoden”. Det er en skånsom træningsmetode som styres af din vejrtrækning. Empelvic-puden forhandles hos Aarhus Baby Scanning.
23. graviditetsuge
Uge 22+0-6
Tarmsystemet er stille og roligt i gang, og ufordøjet fostervand lagres i tarmene og kommer først ud efter fødslen (mekonium). Det er også dette, som giver fostervandet grønlig farve, hvis barnet har afføring, imens det er inde i livmoderen. Alle sanser modnes og udvikles mere og mere, for hver dag der går. Barnet har godt nok lukkede øjne hele tiden, men det kan alligevel se lys og mørke gennem de tynde øjenlåg. De lyde, der når din baby inde i livmoderen, er især lyde fra din krop (moderen); fra hjertet der slår, fra lungerne der trækker vejret, fra blodet der suser i boldårene og fra mave-tarmkanalen.
Lyde fra verden udenfor moderens krop skal gennem maveskindet og måske også gennem et eller flere lag af tøj. Den ydre verdens mange lyde er derfor på behørig afstand, men høje lyde og stemmer trænger ind til din baby i livmoderen. Det kan virke lidt fjollet at tale til maven, men det giver faktisk god mening, at både mor og far taler og synger for deres baby i maven i den sidste del af graviditeten. Din baby kan nemlig allerede nu inde i maven høre stemmer. Især lysere stemmer går let igennem igennem tøj, hud, livmoderen og fostervand og når ind til din baby i maven. Mørkere stemmer har sværere ved at trænge igennem og skal derfor være tættere på maven for at kunne høres inde i livmoderen.
Det er også nu, at håret på hovedet begynder at vokse. Det er forskelligt, hvor meget hår et barn har, når det er færdigudviklet.
Mor:
Din krop er et inferno af hormoner, som kan udløse forskellige ”sidegevinster” (graviditetsgener), såsom blodsprængninger, strækmærker, væskeophobninger, sure opstød, ekstra sul på lår og balder (”ammedepoter”) eller pigmentforandringer. Du har måske kunnet mærke, at maven bliver hård et kort øjeblik og derefter bliver blød igen? Det er plukveer, der kan begynde at dukke op nu. Det er almindeligt, at de kommer, når du har været lidt aktiv, fx trænet eller har haft sex. Hvis de kommer meget hyppigt, når du slapper af eller hvis de gør ondt, så bør du kontakte din egen læge for at udelukke, at det skyldes blærebetændelse. Plukkeveer afkorter ikke din livmoderhals.
Hvis du er bekymret for om din livmoderhals er for kort er det muligt at undersøge ved en indvendig scanning. En scanning af livmoderhalsen kan aldrig stå alene, men vil altid foretages i forbindelse med en scanning hvor barnets trivsel også vurderes.
22. graviditetsuge
Uge 21+0-6
Barnet vejer nu ca. 400-450g, og det kan nu mærke, hvis du rører ved det, så I kan begynde at kommunikere igennem berøring. Barnet kan genkende din stemme og bliver så småt tryg ved vante lyde, sang og musik.
Mor:
Sure opstød og halsbrand kan godt høre hverdagen til, da der er kamp om pladsen inde i maven. Nødder kan virke syreneutraliserende ligesom et glas mælk kan virke lindrende.
21. graviditetsuge
Uge 20+0-6
Hurra! Nu er du ca. halvvejs gennem graviditeten. Barnet er ca 22-23 cm fra hoved til fod og vejer mellem 300 og 350 g. I løbet af de næste 3 uger vil barnet fordoble sin vægt, og i den sidste halvdel af graviditeten vil barnets vægt 10 dobles. Tro det eller ej, men din baby kan nu smage på fostervandet, hvad du spiser. Undersøgelser har vist, at nyfødte foretrækker sødt, hvilket er rigtig smart, da modermælk (eller erstatning) er sødt. Barnet øver sig på suttereflekser, så den er klar til amning efter fødslen. Navlestrengen er tyk og spiralformet, så den kan levere blod, ilt og næring til barnet. Samtidig er den også ret solid, så den kan tåle både ryk, leg og bevægelser fra barnet.
Hovedet har en diameter på godt og vel 4 cm, og hjernen derinde er inde i en intensiv udviklingsperiode. Der bliver brug for flere millioner nerveceller til motorikken. Udviklingen af nervebanerne får barnet til at teste sine reflekser, gribe og sutte på fingerene eller navlesnoren. Der er stadig ret god plads, så barnet kan bevæge sig: Det ruller rundt i den halve liter fostervand, det er omgivet af.
Hvis du tidligere har født for tidligt eller har fået lavet en keglesnitsoperation på din livmoderhals, kan det give mening at måle længden på din livmoderhals (Typisk i uge 20 og igen i uge 23) for at vurdere´om din livmoderhals viser tegn på at blive afkortet for tidligt. Jeg er uddannet i denne type scanning.
Mor:
Livmoderen når ca. til navlen. Du bliver forpustet og sveder mere, når du laver fysisk aktivitet.
20. graviditetsuge
Uge 19+0-6
Hjernens nerveceller, der har med de forskellige sanser at gøre: hørelse, lugt, smag, følelse og syn bliver mere specialiserede og skaber komplekse forbindelser. Barnet drikker omkring 400 ml fostervand hver dag, som nyrerne omdanner til urin (uden affaldsstoffer), barnet kan tisse ud i fostervandet. Omkring denne uge vil et tykt lag fedt begynde at dække barnets hud, som en beskyttende hinde mod fostervandet. Det kaldes for fosterfedt og minder lidt om dej. Det meste af det forsvinder inden fødslen på samme måde som lanugohåret, som det sidder fast i. Nu kan man også tydeligt se anlæggende til tænderne – både til mælketænderne og til de tænder, som barnet får senere.
Mor:
Din livmoder når næsten op til navlen nu, og den buler fint frem. Du kan især se den om aftenen, når der er mere oppustethed i tarmene. De er nemlig også under hormonel påvirkning og bevæger sig lidt langsommere end normalt. Derfor kan du godt føle dig lidt forstoppet. Husk at få nok vand, motion og fibre hver dag. Du har højst sandsynligt hørt – eller kommer snart til at høre – alle omgivelsernes spørgsmål om barnet og graviditeten. Nogle elsker at snakke om deres graviditet, at planlægge og virkelig træde ind i graviditetsboblen. Andre orker ikke at fokusere på noget overhovedet på grund af kvalme, træthed og hormoner, der farer rundt. Og så er der dem, der føler sig lidt berøvet deres eget jeg – man er jo den samme person som før med andre interesser og forpligtelser end at vente barn. Alle følelser og måder at være på er lige rigtige – ingen kan bestemme, hvordan man skal forholde sig til sin graviditet. Mærk efter, hvordan DU vil have det. Styr samtaler, velmente råd og betænksomme spørgsmål i den retning, du ønsker, og føl dig tryg i at vide, at du bedst ved, hvordan din graviditet er, og hvem du er i den. Hvis du har en partner, så kan alle spørgsmål til dig gøre, at vedkommende kan føle sig ekskluderet. Din partner skal jo også være forældre, og selvom det er dig, der bærer barnet, så er I to (måske flere) om dette. Hvis I ikke trives med omgivelsernes reaktioner, så snak om det og find ud af hvordan I kan inddrage din partner. Du behøver fx ikke at være den, der ved mest – føl jer i stedet trygge i, at jeres fælles viden er nok.
En ultralydsscanning er en optimal måde at inddrage både hinanden og evt jeres familie i graviditeten, hvis I har lyst til det.
19. graviditetsuge
Uge 18+0-6
Barnet i maven vokser så det knager – nu vejer det 250 gram og er ca. 20 cm langt. Ørerne er flyttet derhen, hvor de skal sidde resten af livet, og stikker nu lidt ud fra hovedet. Øjnene er kommet tættere på forsiden af ansigtet, og de omgives af øjenbryn og en antydning til vipper. Under de lukkede øjenlåg er nethinden blevet klar, og den kan nu reagere på lys. De små knogler i øret er forbenet nok til, at den lille kan høre dit hjerteslag, blodet der bruser i dine årer og tarmene, der arbejder. Jo ældre fostret bliver, jo mere kan det høre. Barnet kan også høre forskel på mors, fars og søskendes stemmer. Musik og din stemme virker beroligende – og det er en god idé at spille musik for barnet, som det kan genkende og føler sig tryg ved, når det er født. Barnet gør også klar til at se. Selvom øjnene er lukkede frem til uge 25-28, kan den fornemme forskellen mellem lys og mørke. Dit barn er aktivt nu og skifter stilling flere gange om dagen. Måske mærker du, at de små fødder næsten går en runde på indersiden af din mave.
Mor:
Venter du på at mærke det første spark? Det er meget individuelt, hvornår man kan mærke det. Hvis du har ventet barn før, så ved du, hvilken følelse du skal lede efter, men hvis det er første gang, så kan det vare flere uger, før du kan mærke, at det virkelig var et spark. På dette tidspunkt nærmer tidspunktet for scanning nr.2 i det offentlige sig (2. trimester scanning eller misdannelsesscanning). Det er en grundig gennemscanning af barnet med det formål at udelukke alvorlige strukturelle misdannelser (“bygningsfejl”), kontrollere barnets tilvækst, fostervandsmængde og hvordan din moderkage er placeret i forhold til fødselsvejen. Kan du af den ene eller anden grund ikke benytte dig af det offentlige tilbud, er jeg også uddannet og certificeret i at foretage denne type scanning.
18. graviditetsuge
Uge 17+0-6
Det går hurtigt nu, barnet er ca. 18 cm langt, og vægten ligger på omkring 200 gram. Det mangler næsten helt underhudsfedt, men fra og med nu begynder det at lagre fedt i kroppen. En bestemt type fedt, der kaldes brunt fedt, fungerer lidt som et overlevelsesreserve for barnet og hjælper det med at holde varmen, når det er blevet født. Arme og ben er tynde – det meste af skelettet består stadig af blød og smidig brusk. Under det andet trimester er hjernens udvikling intensiv. Den beskyttes af løst sammensatte kranieknogler, der lidt efter lidt vokser sammen, men fontanellen – det store, bløde område mellem kranieknoglerne – bliver der længe; ofte indtil barnet er omkring to år. Øjenlåg dækker øjnene, der først åbnes i uge 26, men barnet opfatter alligevel sine omgivelser og kan reagere på det, der sker uden for maven, ved fx at fare sammen ved pludselige, høje lyde. Det kan stadig bevæge sig forholdsvis frit inde i hindesækken. Barnet vejer nu mere end moderkagen, og graviditeten kan med stor sandsynlighed ses nu.
17. graviditetsuge
Uge 16+0-6
Barnet vokser så det knager og er nu ca. 16 cm langt, vejer ca. 125 g og har aktive og mindre aktive stunder. Muskler og knogler dannes, og det samme gælder neglene, som man kan se nu. Nu kan man også ane ansigtstrækkene. Barnet kan sutte på tommelfingeren og synke, og nogle gange, når det laver vejrtrækningsbevægelser og drikker af fostervandet, så kan det få hikke – det kan måske ikke mærkes endnu, men længere frem kan det mærkes i hele maven. Forstervandet omsættes hele tiden ved, at barnet laver vejrtrækningsbevægelser, synker og siden tisser det ud. Det kan måske føles lidt mærkeligt, at nogen tisser inde i ens mave, men det er sterilt fostervand, der kommer ud, og det er en vigtig del af processen. Mængden af fostervand forøges også for hver dag, hvilket giver barnet mere og mere bevægelsesfrihed. Nervesystemet fungerer nu, barnet kan rynke på panden, og det fine hoved har en diameter på ca. 30 mm. Det lille, og endnu meget umodne barn, bevæger sig hele tiden, og bevægelserne bliver mere og mere koordinerede. På ultralyd er det nu tydeligt at se forskel på drenge og piger. Uge 16 er også et godt tidspunkt at lave en tidlig misdannelsesscanning på, da barnet nu er så stort at mange alvorlige, strukturelle misdannelser, vil kunne ses.
Mor:
Livmoderen vokser støt, og det kan give dig stikkende smerter i siden fordi ledbåndene, som livmoderen er hængt op i strækkes mere og mere (ligamentsmerter). Ligamentsmerterne opstår oftest i forbindelse med voldsomme bevægelser, fx hvis du nyser, hoster eller griner. Din mave vokser, og livmodervæggen udvides mere og mere. Lige nu pumper kroppen 20% mere blod rundt end normalt, og det kan i kombination med graviditetshormonerne få dine slimhinder til at hæve. Derfor kan du få mere udflåd, end du er vant til, og du bliver måske nemmere stoppet i næsen. Hævede slimhinder kan også medføre, at man nemmere kommer til at bløde. Rigtig mange oplever derfor at få en pletblødning i ny og næ. Når det stopper igen efter kort tid, er der ingen grund til bekymring. Nogle flergangsfødende mærker allerede nu de første spæde tegn på liv, men der er ingen grund til bekymring, hvis du ingenting mærker. Nogle gravide mærker først liv efter uge 20, og det er uanset om din moderkage sidder på forvæggen (over barnet) eller på bagvæggen (under barnet).
16. graviditetsuge
Uge 15+0-6
Hvis dit barn har anlæg for mørkt hår, så er det nu, det pigment begynder at blive produceret. Det er dog ikke sikkert, at selve håret er der endnu – for mange børn kommer det først flere måneder efter fødslen. Øjenbrynene dukker derimod op denne uge. På hele den lille krop er den tynde hud dækket af det farveløse lanugohår eller dun. Det er der sandsynligvis for at hjælpe barnet med at holde kropsvarmen, og når fødslen nærmer sig, så forsvinder det mere og mere. Gennem den tynde hud kan man se små, tynde blodårer. Lillehjernen og rygmarven er skabt. Barnet begynder at lagre kalcium, der skal bruges til udviklingen af skelettet og dets knoglemarv. Selvom der ikke er nogen luft, så laver barnet alligevel vejrtrækningsbevægelser med brystkassen for at øve sig. Nu kan det også få tommelfingeren ind i munden. Barnet kan lave baglæns saltomortaler og sparke løs inde i maven – stadig uden at det kan mærkes udefra. Benene er længere end armene, som kan nå hinanden henover brystkassen.
Mor:
Dit moderhjerte er ikke bare blevet følelsesmæssigt større for at rumme det lille barn i maven; det har også øget sin fysiske kapacitet. Forklaringen er, at den stigende mængde blod kan gøre en del kvinder stakåndede og give dem hjertebanken. Det kan føles lidt ubehageligt de første par gange, man oplever det, men det er helt ufarligt. Hvis det ikke er første gang, du venter barn, så er du sandsynligvis lidt større omkring maven, end du var sidste gang. Det skyldes, at din hud og mave allerede har været det hele igennem før, og derfor bliver den nemmere udvidet og breder sig nemmere ud denne gang. Snart vil dit barn kunne opfatte lyde. Det indebærer, at du kan synge for og snakke med det gennem maven, og at barnet kan genkende din stemme, når det er blevet født. Det føles måske lidt mærkeligt i starten at sidde og synge for en mave. Men for barnet er det en stor tryghed at høre en velkendt stemme, når det først er kommet til verden. Hvis der er søskende, så kan du opmuntre dem til at snakke med deres kommende bror eller søster. Forskning har vist, at spædbørn foretrækker lyse stemmer – har du tænkt på, at du måske selv helt ubevidst bruger en lysere stemme, når du taler med små børn?
15. graviditetsuge
Uge 14+0-6
Barnet er blevet ca. 8 cm langt og er inde i en intensiv vokseperiode. Det bliver stærkere og stærkere, og bevægelserne bliver mere og mere målbevidste – selvom de ikke er frivillige endnu: Barnet orker at holde sit hoved oppe et lille stykke tid, hånden kan gribe lidt klodset, og foden kan sparke. Barnets proportioner ændrer sig. Benene er længere end armene, kroppen vokser, øjne og ører begynder at bevæge sig hen på deres rigtige pladser, og næseryggen gør sin entré. Der dannes hele tiden nyt fostervand, indtil barnet er fuldt udviklet. Nu er tiden også inde til, at den vigtige myelinproduktion skal komme i gang. Myelin fungerer som isolering omkring nerverne, der sender information gennem hjernen. Denne produktion fortsætter under de første år af barnets liv. På ultralyd kan man nu MÅSKE ane en mikroskopisk pung og penis hos drengefostre. At vurdere kønnet på barnet er dog stadig forbundet med en pæn usikkerhed. Så hvis du foretrækker højere sikkerhed fremfor et tidligt gæt, så vent et par uger med kønsscanningen.
Mor:
Du kan begynde at opleve plukveer, som er livmoderens forberedelse til fødslen. Indenfor de næste uger vil du og din partner blive inviteret til den første jordemoderkonsultation. Din livmoder når nu et stykke op over skambenet, og kroppen fortsætter med at forandres i et stigende tempo. Maven bliver større og større, du bliver nemmere forpustet, og din puls slår lidt hurtigere, end den plejer. Det lyder måske anstrengende? Men mange oplever alligevel, at de begynder at få det rigtig godt – måske fordi maven ikke er blevet så tung endnu, og at der er opstået en ro i kroppen med hensyn til det her med at vente barn. Du har måske opdaget en lille antydning til en mørk stribe på maven? Mange får en lige linje mellem den øverste del af maven og ned til skambenet, der kaldes Linea nigra. Den opstår, fordi du har fået mere pigment, nu hvor du er gravid, hvilket skyldes hormonerne. Linjen på maven blegner sandsynligvis og forsvinder, når barnet er kommet.
14. graviditetsuge
Uge 13+0-6
Alle organer er nu skabt og er så småt begyndt at fungere. Den første del af graviditeten er overstået, og formålet med de to tredjedele, der er tilbage, er, at barnet skal udvikle sig, og organerne skal blive helt færdigudviklede, så barnet er så klar, det kan blive til et liv uden for livmoderen. Men der er som sagt stadig meget, der skal finjusteres: Ørerne sidder langt nede, øjnene – der stadig er lukket – sidder langt fra hinanden. Dele af den brusk, der har fungeret som knogler, begynder at blive hårdere og blive til et skelet, og barnet bevæger siger mere og mere for hver dag, der går. Barnet har fået lidt ekstra vand omkring sig, hvilket gør det nemmere for det at strække kroppen ud.
På ultralyd kan man se, hvordan hænderne søger op mod munden, og hvordan arme og ben bøjes og strækkes. Små drenge danner mandligt kønshormon, og hos pigerne er der millioner af primitive anlæg til æg i de umodne æggestokke. Nu kan man også ane de linjer på fingerspidserne, der senere bliver til barnets unikke fingeraftryk.
Mor:
Mange oplever, at de går ind i en mere rolig periode, kvalmen og trætheden er forhåbentlig mindsket – selvom den for nogen kan blive ved længere. Der opstår også ofte en ro, når man går ind i denne uge, eftersom den største risiko for abort er overstået. Du kan måske give slip på en lille, men gnavende nervøsitet og virkelig turde tænke fremad. På det her tidspunkt vælger mange at fortælle omgivelserne, at man venter barn. Det kan føles både skræmmende og spændende, men ofte er det rart at slippe for at holde det hemmeligt. Du skal ikke blive overrasket, hvis mange allerede havde haft på fornemmelsen, at du var gravid. Småspiseri, hyppige toiletbesøg eller diskrete kærtegn af den lille mave har nok afsløret, at der er noget på færde. Mange oplever at have det bedre nu, efter en periode med træthed og måske kvalme. Det er vigtigt at finde en god balance mellem fysisk aktivitet, sund kost og hvile, hvis du skal blive ved med at have det godt.
13. graviditetsuge
Uge 12+0-6
Barnet vejer nu ca. 25 gram. Nu får det både næring og ilt gennem moderkagen. Hele fosteret udvikles jo konstant, men lige nu er der fuld fokus på den vigtige udviklingen af hjernen. Barnet har fået øjenlåg, tandanlæggene er på vej, og overlæben får sin amorbue. Nu kan barnet synke, og tarmene, der nu ligger i barnets mave, begynder langsomt at bevæge sig, eftersom der bliver mere og mere plads til dem.
Mor:
Hver gang du trækker vejret, indånder du 40-50% mere luft, end du plejer, og brystkassen har udvidet sig, hvilket kan være forklaringen på, at din gamle bh føles lidt for lille. Noget andet, der selvfølgelig påvirker pasformen, er jo, at brysterne højst sandsynligt allerede har forandret sig. De er sikkert vokset, og måske er brystvorterne og området omkring dem blevet lidt mørkere – man ved det ikke rigtigt, men man tror, at det er for at gøre det nemmere for barnet at finde derhen, når det er kommet ud. Det er ikke helt usædvanligt, at de er lidt ømme, og at brystvorterne er mere følsomme. Nu kan toppen af livmoderen mærkes lige over skambenet. Er du flergangsfødende, har det måske de sidste uger knebet med at holde graviditeten skjult, da du tidligere end i første graviditet kommer til at se gravid ud, fordi livmoderen hurtigere bliver større og mavemuskulaturen hurtigere giver efter for presset.
12. graviditetsuge
Uge 11+0-6
Dit barn måler i uge 11+0 41 mm. Fra uge 11+4, hvor længden er 49 mm er det muligt at lave nakkefoldscanning, hos de par der tilvælger dette. Hjertet slår med ikke mindre end 140-150 slag/min., præcis som det skal. Den takt er nemlig nødvendig for, at det kan give den lille krop alt det, den har brug for, hvis den skal vokse og udvikles. Lige nu er hovedet lige så stort som resten af kroppen. Leveren er også stor, så den fylder næsten hele bughulen. Nu har den en vigtig opgave med at tage sig af og skille sig af med affaldsstoffer. Testikler eller æggestokke er på plads, og nu kan man også ane de ydre kønsorganer. Barnet kan åbne sin mund, og tungen er allerede færdigudviklet.
På ultralyd kan man stadig ikke se forskel på drenge og piger, vi ligner alle sammen drenge! I løbet af de næste 4-5 uger udvikler de ydre kønsorganer sig, så man kan se om barnet er en dreng eller pige.
Mor:
Du oplever måske humørsvingninger under din graviditet, og det er helt normalt. Der følger mange op- og nedture med det at være gravid. Det er en kæmpe fysisk, psykisk og emotionel rejse for både dig og din partner. Hvis du har en partner, så snak om følelserne, og hvis du ikke har en, så snak med en anden nærtstående. Uanset hvordan den kommende familie kommer til at se ud, så er det helt normalt, at man i denne fase af graviditeten tænker på, om man har truffet det rigtige valg, og om man klarer det. En god måde at håndtere negative tanker eller bekymringer på er at bevæge sig. Selvom du ikke plejer at motionere regelmæssigt, så prøv at gå en tur eller deltag i træning for gravide. Hvis man bevæger sig hver dag, så har man det bedre, og man kan også forebygge visse graviditetsgener.
11. graviditetsuge
Uge 10+0-6
Nu er alle organer på plads, men de er langt fra færdigudviklede. De skal i ca. 30 uger fra nu af modnes i takt med, at barnet vokser. Hjertet, der har slået taktfast siden uge 6, er fuldt udviklet, men det er meget lille. Mange af hjernens og nervesystemets funktioner er også allerede klar, og skjoldbruskkirtlen er begyndt at udskille hormonet thyroxin, der styrer cellernes energiomsætning. Barnet er ca. 3 cm langt og flyder rundt i en væskefyldt hindesæk. På fingre og tæer kan man se antydningen til led og negle. Smagsløgene udvikles, og øjnene bevæger sig fremad for at finde deres plads. Barnet kan opfatte lys, men ikke blinke endnu. Nu dannes det indre øre også, men det varer lidt, inden barnet kan høre.
På ultralyd er det nu meget tydeligt, at det er et lille menneske, du bærer på. Arme, ben, hænder og fødder ses tydeligt. Og det er sjovt at se hvor meget barnet kan bevæge sig. Selvom barnet bevæger sig meget, kan du slet ikke mærke dem endnu. De fleste skal være omkring uge 20 for at mærke liv. Og det er uanset om din moderkage ligger over eller under barnet.
Mor:
Du lever med din graviditet både dag og nat. Du sover måske dårligere, end du plejer og har brug for at gå på toilettet en eller flere gange pr. nat. Det er ikke helt ualmindeligt, at man føler sig opsvulmet, og bukserne sidder sandsynligvis ikke rigtigt, som de plejer. Hvis du stadig ikke har fortalt, at I venter barn, så begynder det snart at være en udfordring at skjule kroppens forandring.
10. graviditetsuge
Uge 9+0-6
Nu er barnet gået hen og er blevet ca. 2-3 cm langt, og formen ligner mere og mere et menneske. På næsen kan man se to bittesmå huller, der er på vej til at blive næsebor. Hovedet er næsten halvt så stort som kroppen, og barnet retter sig mere og mere ud. Nervesystemet, og især hjernecellerne, udvikler sig og modnes. Der dannes flest nerveceller på det sted, hvor hjernen udvikles – ca. 100.000 i minuttet! Barnets ydre kønsorganer nu ens for begge køn, men jo tættere barnet kommer på 16 uger, des tydeligere bliver forskellen på drenge og piger. Derfor er uge 16 et rigtigt godt tidspunkt for en kønsscanning, hvis du ikke kan vente med at vide om du skal have en dreng eller en pige. Arme og hænder spurter lidt lige nu og vokser hurtigere end ben og fødder. Barnet bevæger nu albuer og led, eftersom musklerne er begyndt at blive dannet.
Mor:
Mængden af blod i din krop stiger og øget gennemblødning af dine yderligt liggende kar kan betyde, at du har nemmere ved f.eks. at få næseblod, bløde fra tandkødet når du børster tænder, eller oplever at der kommer pletblødning fra skeden.
Hvis du ikke allerede har været ved lægen og fået en tid til 1. svangreundersøgelse, skal du bestille en tid. Hvis I har besluttet at få foretaget nakkefoldscanning, er det mest optimalt at doubletesten bliver taget inden du er 10+0 (og minimum er 8+0).
9. graviditetsuge
Uge 8+0-6
Fostrets udvikling fortsætter stødt, og navlestrengen er nu helt færdigudviklet og klar til at føre næring og ilt fra dig til barnet, og affaldsstoffer fra barnet til dig. Der er endnu ikke plads til tarmene i barnets mave, så de vokser som udposninger på navlestrengen.
Barnet er nu ca. 1,5 cm langt og ligner mere og mere et lille menneske i miniature. Men det her lillebitte væsen har, meget anderledes proportioner end dig: Hovedet er stadig stort i forhold til overkroppen og meget større end underkroppen. Kroppen retter sig mere og mere ud, og nu kan starten på det, der skal blive til arme, ben og fødder ses. Denne uge dannes sanseorganerne også samt de vigtigste indre organer – alt sammen til lyden af hjertets regelmæssige slag.
På ultralyd er det tydeligt at se barnets bevægelser nu. Bevægelsesimpulserne fra hjernen når nu helt ud i arme og ben, og der sendes signaler via nervesystemet ud til musklerne, som giver dem instruktioner om, hvad de skal gøre. Samtidig bliver der også sendt information tilbage til hjernen fra kroppens ydre dele. Det, at barnet nu kan bevæge sig, er vigtigt for den videre udvikling af muskler og led.
Mor:
Du har måske lagt mærke til, at du reagerer kraftigere end du plejer på stærke dufte – at du lige pludselig ikke kan holde din yndlingsduft ud? Det kan du takke hormonerne for … Der er desværre ikke andet at gøre end at acceptere det og prøve på at undgå de dufte, du synes er ubehagelige.
Du kan måske mærke små stik og en fornemmelse af noget, der minder om menstruationssmerter? Det er den voksende livmoder, som nu er på størrelse med en appelsin, der strækker ligamenterne(de ledbånd der holder din livmoder). Selvom det stadig ikke er synligt udenpå, at der vokser et lille væsen inde i dig, så vokser det sig hele tiden større og kræver mere og mere plads.
Hvis du får en lille blødning i den første tredjedel af graviditeten, er det måske rart at vide, det er ret almindeligt og på ingen måde behøver være et tegn på, at man er ved at få en spontan abort. Hvis du derimod oplever tiltagende blødningen og smerter så bør du kontakte læge eller sygehus.
Går du i hemmelighed og glæder dig over din graviditet? Mange føler, at det er lidt for tidligt at fortælle familie og venner, at man venter barn.
Men det betyder jo ikke, at man ikke har masser af spørgsmål – derfor har jeg også valgt at priortere, at der er afsat ekstra god tid til en tidlig
scanning. Det er vigtigt for mig, at I har mulighed for at få svar på jeres spørgsmål, og at der er mulighed for at drøfte eventuelle
bekymringer, I måtte have.
8. graviditetsuge
Uge 7+0-6
Hjertet, der er et af de første organer, der udvikles, pumper nu blodet ud i den lille krops væv. To af de fire hjertekamre fungerer nu. Nu kan man også se hovedet, og strukturerne i barnets ansigt begynder at blive tydelige. Nu kan man også se, at øjnene udvikles som en lille fordybning på hver side af hovedet – men der er ingen øjenlåg endnu. Nu bliver der også dannet brusk, der skal blive til skelet, og det bliver ved med at udvikles og vokse, indtil barnet er ca. 20 år! Hænderne begynder at komme til syne og ligner bittesmå padler. Eftersom barnet er næsten gennemsigtigt, så kan man se hjertet, rygraden og halen. Halen??! Ja, på dette tidlige stadie har embryoet noget, der ligner en lille hale. Den forsvinder omkring uge ni, og derefter er der kun halebenet tilbage. Underhuden er ikke dannet endnu, men bindevævet, der er starten på hud, er på vej. I det, der skal blive til hjernen, sker der masser af ting allerede nu med forskellige dele, som begynder at få deres egne specifikke funktioner. Koblinger mellem nervecellerne udvikles hele tiden. I slutningen af denne uge er dit kommende barn på størrelse med en ært.
På ultralyd bliver det nemmere at se “op og ned” på barnet, og med “dobbler”, er det tydeligt at se at blodet løber både ind og ud af hjertet.
Mor:
Der er sikkert ingen, der kan se på dig endnu, at du er gravid, men der er stor sandsynlighed for, at du kan mærke forandringer i kroppen. Temmelig mange, 7 ud af 10, har kvalme på grund af deres graviditet her i begyndelsen. Den primære årsag til denne mildest talt besværlige tilstand er sandsynligvis de store hormonelle forandringer, der sker i kroppen. Men faktisk ved man ikke med sikkerhed hvad graviditetskvalme skyldes. Til gengæld ved man, at det for langt de fleste bliver bedre omkring 12. uge.
Hvis du har trænet inden graviditeten, så er det en god idé at fortsætte med den samme træning, så længe det føles okay. Justér blot ambitionsniveauet hen ad vejen.
Det er godt at bevæge sig, og det kan lindre en del af de tidlige graviditetsgener – især frisk luft er ofte alle tiders, hvis man har kvalme. Hvis du ikke har trænet inden graviditeten, er det alligevel en god idé at begynde med en enklere form for træning. Det er især vigtigt at komme i gang med daglige knibeøvelser allerede nu. Det er utroligt vigtigt, at man har en stærk bækkenbund, der kan hjælpe med at bære maven, der kommer. En Empelvicpude kan være et rigtig nyttigt redskab, som kan hjælpe dig til at mærke og træne din bækkenbund rigtigt.
Hvis du er blevet gravid ved hjælp af kunstig befrugtning, så foretager man nu en indvendig (vaginal) scanning på fertilitetsklinikken for at tjekke, at alt udvikles, som det skal.
Tip: Undgå åreknuder under din graviditet ved ikke at stå op i længere tid og brug gerne støttestrømper, hvis der fx er anlæg for de kedelige åreknuder i familien.
7. graviditetsuge
Uge 6+0-6
I løbet af denne uge tredobler barnet sin størrelse, og det lille hjerte slår sit første slag. Det kan ses på ultralyd, hvis I vælger at få bekræftet graviditeten ved en tidlig scanning. Det er en KÆMPE stor oplevelse at se, og måske høre barnets hjertelyd! På ultralyd kan man også se, om der er mere end ét barn. Du kan få en tid her
Barnets udvikling er mildest talt eksplosiv. De indre organer – mavesæk, tarme, lever og nyrer – dannes men også det, der senere skal blive til lunger udvikles. Hovedet bliver langsomt tydeligere, og hjernen vokser hurtigt for at udfylde det voksende hoved. Hvert minut dannes der ikke mindre end 100.000 nerveceller i barnet! I uge seks kan man også ane øjne, mund og næse, og det, der senere skal blive til ører begynder at vokse frem. Anlæggene til arme og ben starter som små knopper, der tager form dag for dag.
Mor:
Har du kvalme om morgenen? Smager kaffen modbydeligt? Føles det, som om nogen har slået dig i hovedet med en kølle om aftenen? Der er mange skønne ting ved at være gravid, men lige netop her i begyndelsen, er der en del mindre rare graviditetsymptomer, nogle måske må kæmpe med. Det kan for eksempel være halsbrand, ømme og spændte bryster. Træg og oppustet mave på grund af, at hormonerne synes, at tarmene kan tage den lidt mere med ro, end de plejer, når maden skal passere, eller at man føler sig konstant sulten. Det vigtigt at huske på, at de fleste har det godt, og at symptomerne er midlertidige! Det går over alt sammen. Det er lidt forskelligt, hvor hurtigt det går over, men for langt de fleste er den enorme træthed og den konstante kvalme værst her i begyndelsen. Livmoderen er på størrelse med en tomat.
I løbet af uge 6-10 plejer de fleste at informere deres egen læge om at de er gravide. Du skal selv bestille en tid til 1. svangreundersøgelse. Lægen opretter det der hedder en vandrejournal, der skal følge dig gennem alle undersøgelser i graviditeten. Hos lægen får du beregnet din termin udfra sidste menstruations første dag. Hvis du har været til en tidlig scanning, kan det være du har fået en foreløbig datering af din graviditet her. Man tager blodprøver for at kontrollere blodtypen og teste for blandt andet HIV og syfilis. Hvis I tilvælger nakkefoldscanning, tages en doubletest, som først kan analyseres i forbindelse med scanningen i uge 12. Du bliver desuden spurgt til arvelige sygdomme i familien og du informeres om de scanninger, man bliver tilbudt på hospitalet (1. trimester scanning omkring uge 12, hvor de fleste tilvælger nakkefoldscanning med vurdering af sandsynligheden for kromosomafvigelser. Vær opmærksom på, at du sagtens kan blive scannet i uge 12, selvom I ønsker at fravælge selve nakkefoldscanningen. Og omkring uge 20 en misdannelsesscanning, hvor formålet bl.a. er at udelukke de mest alvorlige strukturelle misdannelser.)
6. graviditetsuge
Uge 5+0-6
Embryoet er vokset til 1-3 millimeter og har fået hoved og en lille hale. Der er anlæg til under- og overkæbe, ben, arme og rygrad, 2 hjernehalvdele, lever, nyrer, muskler og knogler. Mellem ryghvirvlerne trænger der nervebundter ud fra rygmarven, og de kommer til at forgrene sig til hele kroppen.
Afhængig af om det er en sædcelle med et x- eller et y-kromosom, der ramt ægcellen først, frigives nu enten testosteron (mandligt kønshormon) eller østrogen (kvindeligt kønshormon), som udvikler de ydre kønsorganer.
På ultralyd kan man nu begynde at se blommesækken. Blommesækken er “barnets madpakke”, og er der barnets næring kommer fra indtil moderkagen overtager funktionen. Når blommesækken er synlig i livmoderen er det tegn på at graviditeten sidder det rigtige sted, for barnet følger altid blommesækken.
Mor:
Hvis du tager en graviditetstest nu, så er den højst sandsynligt positiv. Føles brysterne anderledes? Det er ikke ualmindeligt, at de bliver større og spænder lidt, eller at du begynder at tisse lidt oftere, end du plejer. De ekstra toiletbesøg skyldes, at der er mere blod, der strømmer gennem området omkring livmoderen, men også at den vokser og kan trykke lidt mod urinblæren.
Nogle kan føle sig lidt mere træt, sulten eller have kvalme, hvilket ikke er så mærkeligt, for kroppen arbejder og bruger en masse energi på, at skabe et lille væsen. Men der er stor forskel på hvilke symptomer gravide har. Nogen oplever næsten ingen fysiske symptomer, men er akkurat lige så gravide som hende med mange symptomer.
5. graviditetsuge
Uge 4+0-6
Det er lillebitte – kun 0,5 mm i diameter indtil videre – men det er der. Ægget har sat sig fast i livmoderslimhinden og får sin næring fra omgivelserne, der er fyldt med blodårer. Rundt om ægget fortsætter udviklingen af moderkagen, der skal forsyne barnet med alt det, det har brug for gennem graviditeten.
Det er nu, de forskellige fosteranlæg dannes, formes og lægger sig på det rigtige sted. De allerførste nerveceller, og rygraden begynder at tage sin form. Nogle af cellerne danner anlæg til mave-tarmkanalen og lungerne, andre til hud, muskler og blodårer.
På ultralyd kan man se en opklaring i livmoderen, det er gestationssækken. I bunden af din livmoder, der nu er på størrelse med en mandarin, er der dannet en slimprop, som beskytter fostret mod infektioner igennem resten af graviditeten.
Mor:
Omkring uge 4 begynder kroppen at producere et graviditetshormon, som hedder hCG.
Det udskilles via urinen, og hvis du er blevet gravid på den naturlige måde, kan du derfor hurtigt tage en graviditetstest og se, om du er gravid.
Hvis du har gennemgået en IVF-behandling, får du taget graviditetstest i form af en blodprøve 10-14 dage efter ægoplægningen.
Tredje og fjerde graviditetsuge
(Uge 2+0 – 3+6)
TILLYKKE, du er gravid! Efter ca. 2 uger (uge 2+0) fra første dag i sidste menstruation er én sædcelle ud af millioner nået frem til ægget og trængt ind i det. Det befrugtede æg bevæger sig mod livmoderen, og på vejen dertil, deler det sig igen og igen. På graviditetens fjerde dag ligner det befrugtede æg et brombær og kaldes for ”morula”. Den er på størrelse med et lille sandkorn (0,2 mm) og består af 32 celler, som er blevet dannet. Barnets køn er bestemt! Det er nemlig sædcellen, der befrugter ægget, som bestemmer, om barnet bliver en pige eller en dreng. Hver ægcelle og sædcelle består af 22 kromosomer og et enkelt 23. kønskromosom. Alle ægceller bærer et X kromosom, men sædcellen kan bære både X og Y, så det er sædcellen, der bestemmer kønnet. Bærer den et Y-kromosom, bliver det en dreng (XY) og bærer den et X, bliver det en pige (XX).
Mor:
Nu bliver der sendt kemiske signaler op til hypofysen, som meddeler, at du er gravid, og at den kan stoppe ægløsningen indtil videre – der bliver med andre ord ikke flere menstruationer det næste stykke tid. Hvis du alligevel får en lille blødning, så er det ikke menstruation, men derimod en såkaldt implantationsblødning. Den opstår, når ægget sætter sig fast i livmoderen, og den minder lidt om blodblandet udflåd. Der, hvor ægget sætter sig fast, kommer moderkagen til at sidde.
Første og anden graviditetsuge
Uge 0+0 -1+6
Det er forvirrende, men i de første to uger af graviditeten er du slet ikke gravid endnu. Derfor kan man sige, at du i princippet “kun” er gravid i 38 uger. I graviditetens anden uge (uge 1) modner et æg i æggestokken og gør sig klar til den egentlige ægløsning i starten af tredje uge (uge 2). Her ledes ægget ud i æggelederen, og er klar til at blive befrugtet.
Hvis I bliver gravide som følge af en IVF-behandling, så er det nu, æggene bliver taget ud.
Mor:
Du kan opleve klistret, gennemsigtig udflåd – det er tegn på du har ægløsning.